KLASSIEKE PILAV RECEPT


Op verzoek pilav recept volgt. Pilav kan in alle variaties bv. met groente, nootjes, vlees, kip stukjes, perde pilav enz..

Benodigdheden:

1 theeglas vermicelli of "arpa sehriye"(te verkrijgen bij een Turkse winkel ),
3x theeglazen tosya pirinc of  basmati rijst, goed gespoeld onder kraan water.
1/2 theeglas zonnebloemolie
50 g roomboter
4x theeglazen warmwater
zout en een blokje kip bouillon

extra: bk pannetje of soort gelijke pan

Bereidingswijze:

1. Verwarm de olie in de pan en bak de vermicelli/arpa ermee totdat een bruin/rood kleur krijgt ( bak het snel en alroerend ).

2. Zet het vuur laag, voeg de rijst toe en ga verder met roeren, Giet het warm water erin zodra je een gevoel krijgt dat er steeds zwaarder wordt tijdens roeren.

3.Verkruimel de boulion, breng het op smaak met zout en doe de boter erbij. Zet de vuur wat hoger en laat het mengsel 5 min. snel koken.

4. Zet het vuur nu op laagste stand, doe de deksel van het pan dicht en laat het op deze manier nog 20 min. door koken. Haal de pilav van het vuur en laat hem nog minstens 10 min. met de deksel dicht rusten! (dit laatste heb k niet kunnen doen vandaar ziet het pilav op het bord nog wat vochtiger uit, na het rusttijd is de rijst  meestal droog en alleen nog wat glimmerig door het boter ). Serveer het met frisse salade, yogurt, stukje vlees of kip, heerlijk! eet smakelijk.

--------------------------------------------------------------------

Klasik pilav tarifi istenildi. Pilavi her sekilde hazirlayabilirsiniz, mesela sebze ve fistikla, tavuk veya et ile, perde pilavida diger bir cesit...

Malzemeler:

1 su bardagi arpa veya sehriye
3x su bardagi pirinc, ayiklanmis ve yikanmis
1/2 su bardagi cicek yagi
50 g tereyag
4 x su bardagi sicak su
tuz, kip bulyon

extra: pilav tenceresi

Yapilisi:

1. Sehriyeyi cicekyaginda, rengi donene kadar kavurun. Surekli karistirarak.

2. Atesi dusurun ve pirinci ekleyin. Kavururken agirlik hissedince, suyu ekleyin.

3. Damak zevkine gore tuz, bulyon ve tereyagi ekleyin ve 5 dak. hizli ateste kaynatin.

4. Atesi en dusuk ayara getirin, tencere kapagini kapayin ve bu sekilde pilavi 20 dak. daha pisirin. Pilavi ateste alin ve 10 dak. dinlendirin! ( bunu yapmaya bana vakit kalmadi onun icinde pilav biraz yas gorunuyor fotografta, dinlendirilirse pilav suyunu iyice ceker ve sadece biraz yag parlakligi alir). Yanina salata, yogurt, kavrulmus et, tavuk servis edin, afiyet olsun!

SOEP met BALLETJES, KOMIJN EN CITROEN / EKSILI KIMYONLU KOFTE








Ingrediénten voor het balletjes deeg:

250 g ince bulgur ( te vinden in een turksewinkel)
150 g meel of gehakt
1 ui, fijngesnipperd
2 el fijngesneden peterselie
1 el zoete peperpuree
komijn
peper
rodepeper
zout
gekookt water

voor het saus/soep:

30g roomboter
1 el zoetepeperpuree
1 el tomatenpuree
1 tl verkruimeld munt blaadjes ( te vinden in turkse winkel)
1,5 kipboulion (verkruimeld)
 2 -2,5 lt water

Serveren met 2 el citroensap ( per portie )

extra: 2 dienbladen, soeppan,

Bereiding:

1. Maak bulgur in een ruime, ronde roestvrijstaal dienblad met gekookt water helemaal vochtig en laat het aan de kant even afkoelen.

2. Voeg de meel (of gehakt), ui, peterselie, peperpuree, toe en breng het op smaak met komijn, zout, peper, rodepeper. Kneed het mengsel tot soepel deeg met behulp van warm water. Probeer tijdens kneden of je al eenvoudig kleine balletjes kan maken. Maak je handpalmen steeds beetje vochtig om balletjes goed tussen je handpalmen kan ronden. Gemaakte rondjes leg je vervolgens in een met bloem bestoofde blik/dienblad.

3. Doe de soeppan met de boter erin op het vuur. Voeg de muntkruimel, tomaten en peperpurree toe en laat ze samen even snel bakken (dit doe om de geur van het puree zoveel mogelijk te verminderen). Giet 2 - 2,5 lt water in de pan en verkruimel de bouillon erin. Breng het mengsel aan kook. Doe vervolgens ook de balletjes erin en laat de soep op matig vuur, met de deksel verder koken. Haal de soep na 25 min. van het vuur  en laat het aan de kant 10 min. rusten.

4. Garneer de soep met peterselie blaadjes, voeg 2 el citroensap toe en serveer het warm. Erg lekker, Afiyet olsun!

---------------------------------------------------------------------

Kimyonlu Eksili Kofte

Kofte icin Malzemeler:

250 g ince bulgur (koftelik bulgur)
150 g un veya kiyma
1 orta boy sogan, ince dogranmis
2 yk ince kiyilmis maydonoz
1 yk tatli bibersalcasi
kimyon
karabiber
kirmizibiber
tuz
kaynamis su

Corba icin gereken:

30 g tereyag
1 yk tatli bibersalcasi
1 yk domatessalcasi
1 ck kuru nane
1,5 tablet tavuk bulyon
2-2,5 lt su

Tercihe gore limonsuyu ile servis yapilir

extra gereken: iki tepsi ve corba tenceresi:

Yapilisi:

1.Bulguru tepsiye alin ve kaynamis su ile tamamen nemlendirin ve ilimaya birakin.

2.Kofte icin gereken malzemeleri bulgura ekleyin ve sicak su yardimiyla yogurmaya baslayin. Kofte hamuru yuvarlanabilir kivama gelince kofteleri yapmaya baslayin.Kofteleri yaparken avcunuzu surekli nemlendirin.

Un serpilmis diger tepsiye, bilye buyukluyunde, yuvarladiginiz kofteleri koyun.

3.Tereyagi tencerede eritin. Salca ve nane ekledikten sonra bir kac dakika orta ateste soteleyin. Son olarak su, ufalanmis bulyon ve yeterince tuz ekledikten sonra kaynamaya birakin. Kofteleri bu corbanin icine atin ve kisik ateste 25 dakika pisirin. 10 dakika beklettikten sonra, limonsuyu ve sicak servis yapin.

4. Sunum icin maydonoz kullanilabilir. Afiyet olsun